Comisia Profesionala - Organizarea lucrarii de diploma


Psihoterapeutii PCP care vor intra in Comisia Profesionala a ARPCP pentru obtinerea diplomei de Psihoterapeut Practicant Sub Supervizare vor depune dosarul la formatorii de la grupul de formare cu cel putin doua saptamani inaine de intrunirea Comisiei Profesionale.

Dosarul va contine: recomandarile formatorilor, adeverinta cu orele de terapie individuala (cel putin 50 ore), adeverinta cu cele 300 de ore de practica, dovada platii cotizatiei, taxa de evaluare de 150 lei, dovada participarii la evenimente PCP (20 ore pe an), angajament, scrisoare de motivatie, copie dupa fisa individuala.

***********************************************************************************************************************************************************************************

Psihoterapeutii PCP care vor intra in Comisia Profesionala a ARPCP pentru obtinerea diplomei de Psihoterapeut Practicant Autonom vor depune dosarul la formatorii de la grupul de formare cu cel putin 30 zile inainte de intrunirea Comisiei Profesionale.

Dosarul va contine: lucrarea in dublu exemplar, referatele celor doi psihoterapeuti care au citit lucrarea, recomandarile supervizarilor, recomandarile formatorilor, adeverinta cu orele de terapie individuala (cel putin 100 ore), adeverinta sau dovada efectuarii celor 300 de ore de practica psihoterapeutica, dovada platii cotizatiei, taxa de evaluare de 300 lei, dovada participarii la evenimente PCP (20 ore pe an).

 

Organizarea formala a lucrarii de diploma

 

1. Numele intreg, data, (prima fila)
2. Titlu (a doua fila)
3. Cuprins ( a treia fila)
4. Motivatia alegerii cazului
5. Planul cazului

5.1. Generalitati despre terapie

Numele clientului ( initiale, cod), numarul de sedinte, frecventa sedintelor, intervizari si supervizari cu: nr. ore, ce ai prezentat, ce s-a discutat, ce te-a ajutat, ce concluzie a rezultat.
5.1.1. Primul contact, inclusiv cel telefonic. Descrierea atmosferei, a vocii clientului, cine l-a trimis, ce stare avea, cum se prezenta ca aspect în general, ce ai simtit in relatia cu el.
5.1.2 Prima sedinta: continutul, temele abordate, motivatia intrarii in terapie și a momentului ales (de ce terapie, de ce acum). Descrierea atmosferei, ce transmite clientul, toate amanuntele legate de ceea ce spune, daca insista asupra unor teme, cum arata, rezonanta ta ca terapeut, daca a aparut o ipoteza sau ipoteze de moment etc.
5.1.3. Anamneza din punct de vedere fenomenologic. Ce simti tu și impresiile generate asupra ta de situatia și istoria clientului, a familiei lui si altor persoane din viata lui, așa cum o prezinta el. Descrierea fenomenologica a relatiilor de familie si a altor relatii. Momente importante din istoria clientului. Suferinta pentru care vine in terapie este identificata din interactiunile clientului inclusiv cele din relatia terapeutica. Istoria pe care ne-o spune clientul poate sa nu fie explicita in ceea ce priveste suferinta lui. Suferinta are legatura cu intreaga lui fiinta, nu doar cu o intamplare sau alta povestita de el.
5.1.4. Ipoteze de intelegere (referitoare la incongruente) se stabilesc: 
- cu ajutorul propriei rezonante emotionale 
- cand apar abateri de la respectarea conditiilor 
- in baza unor consideratii teoretice privind dezvoltarea.
Construirea ipotezelor se face tinand cont de partea generala teoretica si cea particulara a clientului.
5.1.5. Incongruenta
Incongruenta reiese din istoria comuna terapeut-client si din relatarile clientului in cursul procesului terapeutic. Incongruenta este întotdeauna o nepotrivire între ceea ce traiesc si ceea ce îmi reprezint în self-concept. Este o neconcordanta intre experientele organismice si experientele propriului self.

5.1.6. Diagnostic
Diagnostic conform ICD-10, DSM IV, OPD, Riemann
5.1.7. Diagnostic procesual si desfasurarea terapiei.
Diagnosticul procesual se face pornind de la ipotezele de intelegere in baza cunostintelor privind incongruenta și etiologia ei. Se vor prezenta ipotezele de intelegere pe parcusul intregului proces, evidentiindu-se astfel dinamica procesului terapeutic. Se ilustreaza cu transcrieri ale unor momente importante sau interventii speciale din terapie.
5.1.8. Stadiile terapiei
Cele 7 stadii ale procesului descrise de Rogers. 
Fazele terapiei dupa Swildens: faza premotivationala, faza de simptom, faza de conflict, faza existentiala, terminarea terapiei.
Descrierea lor, durata, momente importante. In ce stadiu se afla clientul, ce a ajutat in trecerea de la un stadiu la altul. Ce face ca mersul mai departe al procesului sa fie dificil sau facil.
5.1.9 Rezultate, concluzii finale
5.2. Reflectii asupra procesului terapeutic

Ce a reprezentat pentru mine acest caz, daca il incadrez intr-o anumita conceptie de viata, ce schimbari au avut loc in viata mea dupa acest caz, lucruri importante pentru viata mea personala si profesionala aduse de acest caz.

5.3. Fundamentarea teoretica a cazului. Ce concepte teoretice sunt prezentate/ Ce teme, intrebari generale sunt tratate în mod special? Ce strategii, interventii specifice sunt prezentate in mod special?

5.4. Bibliografie (pentru fiecare caz separat)

 

 

Nota
• Se vor prezenta doua cazuri: unul de cel puțin 30 de sedinte finalizat si cel de-al doilea de cel putin 20 de 

sedinte, in desfasurare.

• Primul caz va avea cel putin 10 

sedinte de supervizare si cel de-al doilea cel putin 7 sedinte de supervizare. 

• Sunt necesare 2 intervizari . Doi colegi vor citi lucrarea si isi vor spune parerea in scris, cel putin intr-o pagina.
• Lucrarea va avea cel puțin 70 de pagini pentru ambele cazuri, cu font Times New Roman 12, la 1,5 randuri. 
• Este recomandata inregistrarea, acolo unde nu se poate se recomanda o transcriere imediat dupa sedinte, cat mai fidela, a unor momente importante.

 
 
Toate drepturile rezervate copyright © A.R.P.C.P
Este interzisa preluarea continutului fara aprobarea A.R.P.C.P
Webdesign portal by Web Style Expert

Formare psihoterapie